Weer en klimaat in Griekenland

Omdat Griekenland in het zuiden van Europa ligt, kent het hele land een mediterraan klimaat. Dit betekent dat de winters hier erg zacht zijn en de zomers erg droog. Mede door deze aangename weersomstandigheden is Griekenland al jaren een hele populaire vakantiebestemming. In de zomer valt er bijna geen neerslag en zijn de temperaturen erg aangenaam. Van ongeveer mei tot en met september zijn de meeste Griekse eilanden dan ook erg drukbezocht.

Temperatuur Griekenland

Zowel het vasteland van Griekenland als de eilanden kennen in de zomer een hoge temperatuur. In de maanden juni, juli en augustus ligt de temperatuur gemiddeld boven de 30 graden en in de kans op neerslag zeer klein. Met name op de eiland waait het wat harder dan op het vasteland, waardoor de gevoelstemperatuur wat minder hoog zal zijn. De grootste kans op deze hoge temperaturen vind je dus op het vasteland rond de hoofdstead Athene, maar ook op de eilanden die behoren tot de Dodekanse eilandengroep. Dit zijn onder andere Rhodos en Kos.

In de zomermaanden zakt de gemiddelde temperatuur naar een hoogte van tussen de 20 en 25 graden. Neerslag valt er bijna niet in de zomerse maanden. De droogte en de hitte zorgen ervoor dat er wordt aangeraden om veel te drinken en overdag in de felle zon niet te actief te zijn. De zon schijnt ook het meest fel in de zomermaanden. Het is hierdoor aan te raden om goed in te smeren in de zomer, en dit een aantal keer per dag te herhalen als je de zon in gaat.

MaandGemiddelde temperatuurKans op zomers weer
Januari13*
Februari13*
Maart16* *
April20* * *
Mei25* * *
Juni30* * * *
Juli33* * * *
Augustus34* * * *
September29* * *
Oktober23* * *
November18* *
December18*

Neerslag Griekenland

Ook in Griekenland valt neerslag, maar dat gebeurt voornamelijk in de wintermaanden. De meeste neerslag valt in de maanden november tot en met maart. Bovendien zijn er enkele eilanden die meer of minder neerslag zien. Zo is er in de wintermaanden op het vasteland en de meest zuidelijke eilanden de grootste kans op neerslag. In de winter is zelfs een vlokje sneeuw te zien op het vasteland, maar daar zal jij tijdens je zomervakantie geen last van hebben.

Temperatuur van de zee

Door de hitte in de zomermaanden zoeken toeristen vooral veel verkoeling. Dit kan met een koud drankje, maar een frisse duik nemen is natuurlijk een betere optie. Veel hotels en appartementen beschikken over een zwembad, maar op elk Grieks eiland is de zee niet ver weg. De zeetemperatuur is in de maanden juni, juli en augustus gemiddeld 24 graden. Dat is een zeer aangename temperatuur om af te koelen.