Santorini

150 kilometer ten noorden van Kreta ligt het Griekse eiland Santorini. Dit eiland behoort tot de eilandengroep de Cycladen en wel tot de zuidelijke Cycladen. Samen met nog wat kleinere eilanden zoals Kameni en Thirasia vormt Santorini een cirkelvormige eilandengroep in de Egeïsche zee. Santorini is niet het grootste eiland van Griekenland, maar wel één van de mooiste. De laatste jaren kiezen steeds meer mensen er voor om Santorini te bezoeken. Ook is dit eiland prima te combineren met het bezoeken van andere, omliggende eilanden.

Halve maan

Santorini (Thira in het Grieks) heeft een oppervlakte van 79 vierkante kilometer en is in de vorm van een halve maan. Deze vorm is ontstaan door een vulkanische uitbarsting in 1500 voor Christus. Daarvoor waren de eilanden waarschijnlijk één geheel. De vulkaan ligt nu onder water en is niet meer actief. In het zuiden van Santorini vind je veel badplaatsen die pal aan het strand liggen. In het noorden van het eiland vind je meer steden die boven op de rots gevestigd zijn, en daardoor niet aan het strand liggen.

De hoofdstad Thira

Santorini telt maar 13.000 inwoners. De enige stad op het eiland is de hoofdstad Thira, ook wel Fira genoemd. In de zomer zijn er in deze plaats meer toeristen dan de lokale bevolking. De stad is langgerekt en heeft veel restaurantjes waar je een prachtig uitzicht hebt over zee. Voor veel toeristen is deze prachtige stad de uitvalsbasis voor een verblijf op Santorini. De grote haven van het eiland is ook in Thira te vinden. Via een trap met 600 treden is de haven te bereiken, maar gelukkig is er ook een kabelbaan. Voor toeristen die meerdere eilanden bezoeken tijdens hun verblijf aan Griekenland, is deze haven de plek om de ferry naar het volgende eiland te pakken.
Bekijk aanbiedingen naar Santorini

Oia

Buiten de hoofdstad heeft Santorini zijn bekendheid vooral te danken aan de prachtige pittoreske dorpjes. Dorpjes die bekend staan om de witte huisjes, kerkjes met blauwe koepels en molentjes. Veel foto’s worden er ieder jaar gemaakt van deze karakteristieke gebouwen met de roodgekleurde rotsen op de achtergrond. Vooral het dorpje Oia is erg populair. Dit is dan ook de mooiste om te genieten van een mooie zonsondergang. Oia ligt in het noorden van het eiland, en op dit eiland worden iconische foto’s genomen. Grote kans dat jij ooit een foto hebt gezien van het prachtige uitzicht op de witte huisjes met blauwe daken in Oia. Veel toeristen verzamelen zich hier ’s avonds om te genieten van de zonsondergang onder het genot van een lekker drankje.

uitzicht vanuit oia op santorini

Bezienswaardigheden

Een indrukwekkende archeologische vindplaats is Akrotiri. Hier kan je overblijfselen bezichtigen van een Minoïsche stad die door een vulkaan onder het as-puin is gelegd. Het wordt daarom ook wel “het Griekse Pompeï ”genoemd. De ruïnes stammen uit de tijd van 1500 voor Christus. Bovendien heb je op het eiland verschillende plekken waar je met de auto naar groote hoogtes kunt rijden, en daar een prachtig uitzicht over het gehele eiland kunt hebben. Dat uitzicht over het hele eiland is iets dat je niet snel zult vergeten.

Vulkanen

Mocht je een vulkaan van dichtbij willen zien dan is er de mogelijkheid om de caldeira (krater van de vulkaan) te beklimmen. De Palea is maar liefst 2000 jaar oud, maar de Nea is 60 jaar geleden nog voor het laatst actief geweest. Daarom wordt deze nog goed in de gaten gehouden door wetenschappers. Met de boot kun je hier vanuit de haven van Thira naar toe varen. De vulkaan ligt namelijk op een eiland dat in de halve maanvorm van Santorini ligt.

Warm water bronnen en Red Beach

Voor de kust van Santorini kan je met een bootje naar het eiland Nea Kameni. Daar kan je een bad nemen in de warm water bronnen. Of een heerlijk modderbad proberen. Vanaf de boot kan je tevens genieten van het prachtige uitzicht op Fira en Oia. Vlakbij de Akrotiri, in het zuiden van het eiland ligt het welbekende Red Beach. Dit strand dankt zijn naam aan de roodkleurige rotsen die erachter liggen maar ook het zand heeft een donkerrode kleur. Vergeet niet om goede schoenen aan te doen want je moet een flinke kim omlaag maken om er te komen. Deze plek is samen met de steden Thira en Oia één van de trekpleisters van het eiland.

preloader