Samariakloof

De Samariakloof is een van de meest bekende toeristische attracties van het eiland Kreta. Deze kloof is een leuke bestemming voor iedereen die op Kreta zin heeft in een avontuurlijke dag met een heerlijke wandeling door een prachtige omgeving. Het bewandelen van de hele kloof is een flinke uitdaging, maar je kijkt hier je ogen uit.

Prachtige omgeving

De Samariakloof is een prachtig natuurverschijnsel die miljoenen jaren geleden ontstaan is. Door erosie is de kloof steeds dieper geworden, en op sommige plekken is de kloof slechts vier meter breed. In de jaren ’60 is de Samariakloof benoemd tot een nationaal park. Momenteel is dit het enige nationale park op Kreta.

De kloof ligt in het zuidwesten van het eiland en start bij het dorpje Omals, op ongeveer 40 kilometer van Chania. Vanuit hier begint de wandeling, die eindigt aan de zuidkust van het eiland bij de Libische Zee. Vanuit hier is het op een warme dag erg aan te raden om even bij te komen op het strand en een frisse duik te nemen. Na deze flinke inspanning heb je dat wel verdiend.

Wandelen door de Samariakloof

Veel mensen die op vakantie zijn op het prachtige eiland Kreta, kiezen voor het bezoeken van de Samariakloof. Je kunt hier via verschillende organisaties deelnemen aan een excursie, waar je met een groep gaat wandelen door deze kloof. De totale lengte van de wandeling is 16 kilometer, waarvan er 13 kilometer echt in de kloof is. Vaak kun je deze via je eigen reisorganisatie boeken. Een wandeling door de kloof kan tussen de vier en acht uur duren. Je kunt er ook voor kiezen om slechts een deel van de kloof te bewandelen, dan doe je er wat minder lang over.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@nakiflux) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Explore With Us (@tripojam) on

Tijdens de wandeling door de Samariakloof kom je onder andere langs het kleine verlaten dorpje Samaria. Op een aantal oude kapelletjes vind je hier verder niet veel. Wel kom je hier een waterbron tegen, waar je je fles drinken kunt bijvullen. Op een aantal plekken in de kloof zijn de wanden mar liefst 500 meter hoog, waardoor het ook wat kouder en donkerder kan zijn op deze plekken.

Handige tips

  • Een wandeling door de Samariakloof kan een flinke inspanning zijn. De combinatie van een flinke inspanning met de mogelijk hoge temperaturen, zorgt ervoor dat de meeste excursies naar de kloof al vroeg in de ochtend beginnen om de hitte voor te zijn. Toch is het dan nog aan te raden om bescherming tegen de zon mee te nemen, zoals een pet en zonnebrandcreme.
  • Neem voldoende drinken mee als je deze wandeling gaat maken. Je komt onderweg geen winkeltjes tegen waar je iets kunt kopen. Zorg dus dat je een rugzak of tas meeneemt, met daarin voldoende water.
  • Als je de kloof in wil om een wandeling te maken, wordt hier entreegeld voor gevraagd. Voor wandelaars vanaf 16 jaar is de toegangsprijs € 5,00. Pinnen is hier niet mogelijk, dus zorg voor wat contant geld.
  • Bewaar je toegangskaartje goed. Aan het einde van de kloof moet je namelijk je kaartje weer inleveren. Zo controleren ze of er niemand in de kloof is achter gebleven.

Video Samariakloof

Andere leuke plekken op het eiland Kreta zijn onder andere Chania en Starbeach Chersonissos.

preloader