Rhodos

Rhodos is één van de wat grotere eilanden van Griekenland. Het ligt in het zuidoosten van de Egeïsche zee, slechts een paar kilometer onder het vasteland van Turkije. Het eiland behoort tot de Dodekanesos, een groep van 12 eilanden, en is tevens de hoofdstad hiervan. Rhodos ligt op ongeveer drie en een half uur vliegen van Nederland. Het internationale vliegveld van het eiland ligt in het noordelijke gedeelte, vlakbij de hoofdstad Rhodos-stad.

Het eiland Rhodos

Met een oppervlakte van ongeveer 1400 vierkante kilometer is Rhodos een stuk kleiner dan bijvoorbeeld Kreta. Daardoor kan je makkelijk binnen één dag van de ene kant naar het andere deel van het eiland reizen. Het aantal inwoners is 115.000. In de zomer ligt dat aantal waarschijnlijk nog hoger. Als je van het ene naar het andere uiterste punt van het eiland wil rijden, dan bedraagt de afstand ongeveer 80 kilometer.

Flora en Fauna

Rhodos valt op door zijn groene natuur. Er groeien veel planten en bomen die in het voorjaar zorgen voor een prachtige bloemenzee. Hier komen weer veel dieren op af zoals bijvoorbeeld de zeldzame vlinder Callimorpha quadripunctaria rhodosensis. Deze nachtvlinder is een toeristische attractie die te bewonderen is in de vlindervallei Petaloudes. De temperatuur op Rhodos is het gehele jaar vrij hoog en de hoeveelheid neerslag is met name in de zomer erg laag. Daardoor zie je ook veel kale plekken op het eiland waar groen zich moeilijk kan ontwikkelen.
Bekijk aanbiedingen naar Rhodos

Rhodos-stad

De hoofdstad van dit eiland is de gelijknamige Rhodos-stad, ook wel Rodos genoemd. De kern van deze stad is het middeleeuwse gedeelte dat nog steeds ommuurd is. Op de hoogste plek staat het Paleis van de Grootmeesters, deze is gebouwd door de kruisridders. Nu dient het indrukwekkende paleis als museum. Buiten de middeleeuwse kern ligt het moderne gedeelte van de stad dat ook zeer geliefd is bij toeristen vanwege de vele winkeltjes, restaurants en terrasjes. In het midden van de stad vind je verschillende pleinen met leuke plekjes waar je een heerlijk vakantiegevoel kunt beleven. Ook is er een gedeelte waar ’s avonds veel te beleven is, de zogenaamde barstreet.

Akropolis

Ga je vanuit Rhodos-stad naar het zuidwesten dan vind je op een heuvel verschillende archeologische overblijfselen uit de Griekse oudheid. Zo zie je onder andere de zuilen die ooit de tempel van Apollo hebben toebehoord. De overblijfselen bij elkaar vormen de Akropolis van Rhodos-stad. Deze zijn gratis te bezoeken. Over het hele eiland vind je verschillende overblijfselen van de Griekse oudheid. Ben je van plan een auto te huren en over het eiland te touren, kun je langs verschillende van deze hoogtepunten rijden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rhodes Island Best Photos 🇬🇷 (@rhodes_best) on

Lindos

Een beter bewaarde Akropolis is te vinden in het dorpje Lindos. Het oudst bewoonde plaatsje van het eiland. Hier valt een Griekse tempel te bewonderen die 3oo jaar voor Christus is gebouwd, de tempel van Athene Lindia. Naast deze tempel is het dorpje ook een grote toeristische trekpleister vanwege de prachtige witte huisjes waar het dorp uit is gebouwd. Hier dankt Lindos dan ook de naam de witte stad aan. Lindos ligt boven op een berg. Door via het dorpje omhoog te wandelen door de typisch Griekse, authentieke straatje kom je bovenop de berg uit. Vanuit hier kun je door de Akropolis lopen en heb je bovendien een prachtig uitzicht over het strand en omliggende dorpjes.

Binnenland van Rhodos

Niet alleen de grote steden op Rhodos en de kustlijn zijn erg mooi op dit eiland, ook het binnenland is erg prachtig. Indrukwekkende bezienswaardigheden waar je tijdens je verblijf op Rhodos kunt gaan kijken, zijn onder andere de vlindervallei, de Zeven Bronnen en de top van de berg Profitis Ilias. Het binnenland van Rhodos kenmerkt zich door de vele hoogteverschillen. In deze heuvelachtige gebieden vind je vele groene dennenbossen die de omgeving erg groen maken. Ook vind je op meerdere plekken een waterbron. Het binnenland is zowel met de auto als wandelend prima te ontdekken.

Berg Profitis Ilias

De berg Profitis Ilias is een berg ten zuidwesten van Rhodos stad, en heeft een hoogte van 641 meter. De berg is te vinden in de buurt van de stad Kamiros. Deze berg is erg bosrijk, en op de wegen naar de top vind je dan ook veel groen. Rondom en op deze berg zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden die je tijdens een bezoek aan Rhodos eigenlijk niet mag missen. Denk bijvoorbeeld aan het klooster van Agios Nektarios. Onderweg naar de top van de berg kom je ook nog een kerkje tegen, dit is de kerk van Agios Ioannis Foundoukli uit de vijftiende eeuw.

Strand

Naast de vele historische bezienswaardigheden, de prachtige natuur met zijn warmwater bronnen en prachtige bergen is Rhodos natuurlijk ook vooral een eiland om van een heerlijke zonvakantie te genieten op een van de mooie stranden die het te bieden heeft. Elli Beach is één van de populaire stranden. Dit kiezelstrand loopt van het noorden helemaal tot aan de Mandrakihaven. Een echte aanrader voor de strandliefhebbers. Over het hele eiland vind je verschillende dorpjes die pal aan de zee liggen. Met name bij de wat drukker bezochte dorpen zoals Kameiras al Kalavaros vind je prachtige stranden waar je heerlijk kunt ontspannen op een fijn ligbed met parasol. Ook het strand bij de populaire badplaats Faliraki is erg de moeite waard. Aan de vakantiegangers wordt dus goed gedacht!

preloader