Kos

Kos is een Grieks eiland dat bij de Dodekanesos hoort, een eilandengroep van 12 eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee. Het ligt zo dicht bij Turkije dat je vanaf het noorden van het eiland de Turkse stad Bodrum kunt zien liggen. Met de ferry ben je daar in 40 minuten. Het is een eiland waarbij je op verschillende manieren heerlijk vakantie kunt vieren. Heerlijk ontspannen met zon, zee en strand, of lekker actief het eiland gaan verkennen.

Vorm en oppervlakte

Het eiland Kos heeft een oppervlakte van 290 vierkante kilometers. Door zijn langwerpige vorm heeft het een flinke kustlijn met vele zandstranden. Het eiland is voornamelijk vlak maar in het zuidoosten ligt een berggebied met als hoogste berg de Dikeos. Deze heeft een top van 846 meter. Het totale eiland heeft ongeveer een lengte van 35 kilometer. Door de grootte van het eiland gaan veel toeristen het eiland in een paar dagen verkennen. Met een huurauto kun je in één dag veel mooie plekken op het eiland zien.

Temperatuur Kos

MaandGemiddelde temperatuur
Januari14
Februari14
Maart16
April20
Mei24
Juni29
Juli32
Augustus32
September29
Oktober24
November19
December16

Inwoners

Met zijn ruim 30.000 inwoners is Kos een stuk kleiner dan bijvoorbeeld Kreta of Rhodos. Het grootste gedeelte van de bevolking woont in de hoofdstad Kos Stad. Dit is dan ook meteen het culturele en toeristische hart van het eiland. Wat kleinere maar ook mooie plaatsjes zijn Kefalos, Kardamena en zeker ook het kleine bergdorpje Zia. Zowel in de grootste stad van het eiland als in de kleinere dorpjes vind je veel hotels waar je tijdens je vakantie kunt verblijven. Hou je van wat rust, kies je voor een kleiner dorpje. Hou je van activiteit, spanning en een zeer gezellige en opgelaten sfeer om je heen, dan kan Kos-stad voor jou een perfecte bestemming zijn.
Bekijk aanbiedingen naar Kos

Het toerisme

De meeste bewoners van Kos zijn afhankelijk van het toerisme. Zij verhuizen dan ook in de zomer mee naar de grote badplaatsen. Vanwege de mooie zandstranden en het heerlijke klimaat is Kos erg populair bij vakantiegangers. Ieder jaar komen er wel zo’n 700.000 toeristen op het eiland. Deze toeristen komen vaak via het enige vliegveld van het eiland aan. Het vliegveld ligt vrij centraal op het eiland, waardoor je nooit lang hoeft te reizen vanaf de luchthaven om op de plek van bestemming aan te komen. Naast vliegen naar het eiland, kun je het Kos ook bereiken met de boot vanaf andere eilanden. Liefhebbers van eilandhoppen zullen hier vaak voor kiezen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🇬🇷 📷 🇬🇷 (@adoregreece) on

Fietseiland

Vanwege de vlakke ligging en de vele verharde fietspaden die op het eiland zijn aangelegd is Kos ook zeker een ideale locatie om op de fiets te ontdekken. Het eiland barst van de fietsverhuurbedrijven waar je voor een redelijke prijs een fiets kunt huren en erop uit kunt trekken. Vele Nederlandse toeristen maken hier graag gebruik van. Voor toeristen zijn er ook verschillende fietsroutes bepaald die jou langs de mooiste plekjes van het eiland kunnen brengen. Naast het zien van mooie plekken, kan het bovendien een hele praktische manier van vervoeren rond jouw hotel zijn.

Bezienswaardigheden

Een bezoek aan Kos-stad is een echte aanrader. Hier is bijvoorbeeld de prachtige Agia Saraskevi-kerk te bewonderen, maar ook de Johannietersburcht of het gouverneurspaleis. Door de hele stad zijn overblijfselen uit de Romeinse oudheid terug te vinden. Waardoor een wandeling door de hoofdstad een aangename historische belevenis is. Maar ook de moderne jachthaven en de vele winkeltjes zijn leuk om te bekijken. Andere dorpjes die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn Pia en Zili. Deze dorpjes staan bekend als bergdorp en zijn dan ook het beste bereikbaar met de auto. Als je dit wandelend gaat doen of met de fiets, zul je over een sterke conditie moeten beschikken. Een ander mooi bergdorpje om te bezoeken is het centraal gelegen Zia.

Embros Therme

14 kilometer ten zuiden van Kos-stad ligt Embros Therme. Dit is een warmwater bron die uit de rotsen komt en in een aangelegd bekken van 25 vierkante meter zich vermengd met het zeewater. Hierdoor is de temperatuur van het water een aangename 40 graden. Het schijnt geneeskrachtig te zijn, al is het wel even wennen aan de zwavellucht. De toegang is geheel gratis. Veel toeristen nemen even een kijkje bij deze warmwater bron, en dat is niet voor niets. Voor een eiland als dit, is het een bijzondere verschijning, en daarom zeker een bezoekje waard. Lees hier meer over de Embros Therme.

Vakantie naar Kos

Met 3 en een half uur vliegen ben je al in Kos, en kan je gaan genieten van de mooie natuur, de rijke cultuur of het bruisende uitgaansleven. Er zijn verschillende reisaanbieders in Nederland die reizen naar Kos aanbieden. Het eiland is erg gevarieer en het is er vaak erg lekker weer. Op dit eiland zul je het echte vakantiegevoel gegarandeerd beleven. Genieten van heerlijke gegrilde gerechten van vis of vlees, en het drinken van de welbekende ouzo-drank mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Gia mas(proost)!

preloader